Breaking News

Biden Yurt Dışında İki Savaş Şiddetlenirken Ulusa Seslenecek

 DOSYA - Başkan Joe Biden, Birliğin Durumu konuşmasını 7 Şubat 2023'te Washington'daki Capitol'de Kongre'nin ortak oturumunda yapıyor.



Birliğin Durumu konuşması geleneksel olarak Amerikan başkanlarının ülke içi başarıları vurguladığı bir mekandır ve Başkan Joe Biden'ın Perşembe akşamı ekonomi, üreme hakları, silah kontrolü ve göçmenlik konularını ele alması bekleniyor.

Ancak ABD Orta Doğu ve Avrupa'daki savaşlarla uğraşırken, Biden'ın Kongre'nin ortak oturumunda yapacağı dördüncü ve potansiyel olarak son konuşmasında dış politika gündemin üst sıralarında yer alabilir.

Beyaz Saray ulusal güvenlik iletişim danışmanı John Kirby, Çarşamba günü Amerika'nın Sesi'ne verdiği röportajda, Başkan'ın "Amerikan liderliğini dünya sahnesinde yeniden kurma" konusundaki başarılarını vurgulamayı planladığını söyledi.

Amerikan liderliğinin ona dünya liderlerinin ve düşmanlarının eylemlerini "ulusal güvenlik çıkarlarımıza daha uygun şekilde" etkileme yeteneği verdiğini ekledi.

Ukrayna konusunda Amerikan liderliği, Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçilerinin, Kiev'in Rusya'ya karşı mücadelesinde desteklenmesine yönelik 61 milyar doları içeren Senato onaylı 95 milyar dolarlık dış yardım paketini engellemesinin gölgesinde kaldı. Tasarıda ayrıca İsrail'e 14 milyar dolar güvenlik yardımı, 9 milyar dolar insani yardım ve Washington bölgesel nüfuz için Pekin'e karşı rekabet ederken Hint-Pasifik'teki ortaklara destek için 5 milyar dolar da yer alıyor.

Biden'ın konuşmasının dış politika bölümünde Ukrayna ve Gazze'deki savaşların yanı sıra ABD'nin Çin ile stratejik rekabeti de öne çıkacak. Analistler, cumhurbaşkanının Kasım ayındaki yeniden seçilme teklifi öncesinde seçmenlerin duygularını dikkate alarak iki meselede farklı yaklaşımlar kullanacağını söylüyor.

Ukrayna'ya yardım çağrısı

Biden, konuşmasını bir kez daha dış yardım tasarısının kabul edilmesi çağrısında bulunacak ve Rusya'nın yayılmacılığının arttığına dair işaretler varken izolasyonculuğu benimsemenin Amerika'nın çıkarına olmadığını savunacak.

“Başkan, Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçilerinin ilerlemesi gerektiğini savunmaya devam edecek. Beyaz Saray basın sözcüsü Karine Jean-Pierre Çarşamba günkü brifinginde, konuşmacının ulusal güvenlik takviyesini masaya yatırması gerekiyor" dedi. "Ezici bir destek alacağını biliyoruz"

Biden yönetimi, Ukrayna'ya önemli askeri ve ekonomik yardım, Rusya'ya büyük yaptırımlar ve NATO'nun Doğu Avrupa'daki askeri duruşunun büyük ölçüde artırılmasını içeren bir çaba için uluslararası destek toplarken, Amerikan halkına bu politika için güçlü bir örnek sunmayı başaramadı. Şu anda Atlantik Konseyi'nin Avrasya Merkezi'nin kıdemli direktörü olan ABD'nin eski Ukrayna Büyükelçisi John Herbst, dedi.

Herbst Amerika'nın Sesi'ne şöyle konuştu: "Bu da, özellikle Cumhuriyetçi Parti'nin bir köşesindeki naif seslerin, Ukrayna'nın yenilgiyi önlemek için ihtiyaç duyduğu yardımı engellemesini kolaylaştırdı."

Vanderbilt Üniversitesi başkanlık tarihçisi Thomas Schwartz, özellikle Alexey Navalny'nin yakın zamanda Sibirya'daki bir hapishanede ölmesi ışığında, Biden'ın Ukrayna konusunda "her şeyini ortaya koyacağını" öngördü. Schwartz Amerika'nın Sesi'ne verdiği demeçte, Rus muhalifin ölümü, ABD'nin, Ukrayna'nın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e karşı geri adım atma çabalarını desteklemenin "gerçek bir ahlaki dava" olduğu yönündeki görüşlerini güçlendirdi.

Schwartz, "Bu aynı zamanda, geçmişte Putin'e hayranlığını dile getiren ve Ukrayna meselesinde o kadar da destekleyici olmayan Trump'la keskin bir tezat oluşturmasına da olanak tanıyacak" diye ekledi.

Anketler, Amerikalıların Kiev'e askeri yardım gönderilmesine verdikleri desteğin parti çizgisinde bölündüğünü ve cumhurbaşkanının partisinin seçmenlerinin Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskyy'nin savaş çabalarına büyük ölçüde sempati duyduğunu gösteriyor.

Associated Press-NORC Halkla İlişkiler Araştırma Merkezi tarafından yapılan bir ankete göre Demokratların yüzde 67'si, ABD hükümetinin Rusya'nın Ukrayna'da daha fazla toprak kazanmasını engellemeyi ve Ukrayna'nın şu anda Rusya tarafından işgal edilen toprakları geri kazanmasına yardım etmeyi bir öncelik olarak görüyor . Cumhuriyetçilerin yalnızca %37'si bu görüşe katılıyor.

Biden, bu konuşmasını Amerikalıların savaş yorgunluğunun ortasında destek toplamak için kullanacak. Genel olarak ankete katılanların %37'si (Cumhuriyetçilerin %55'i ve Demokratların %17'si) ABD hükümetinin Ukrayna'ya yardım için çok fazla harcama yaptığını söylüyor.

Hiç yorum yok